logo

Homepage
De Kapsalon
Het Haar
Scheertips
Haarproblemen
VacatureHerenkapsels 1

Herenkapsels 2
Herenkapsels 3
Herenkapsels 4
Herenkapsels 5
Herenkapsels 6
JongenskapselsPlattegrond

Links


 

 


 

 

 

 

 

schaar

 

 

 

 

 

 

 


Haaruitval

Er bestaan vele soorten haaruitval. Hieronder zullen we enkele veel voorkomende gevallen bespreken.

Erfelijke haaruitval.

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van haaruitval en komt vrijwel alleen bij mannen voor. Het bovenste gedeelte van het hoofd, de scalp, is gevoelig voor een bepaald hormoon (dihydrotesteron ) dat de haaruitval veroorzaakt. De zijkanten en achterkant is ongevoelig voor dit hormoon. Kaalheid op deze plekken (net zoals op de rest van het lichaam) zal dan ook niet het gevolg van erfelijkheid zijn maar op een andere oorzaak duiden.

Tegen erfelijke haaruitval is weinig te doen. Gezonde voeding en een goede massage met een verfrissende prikkelende lotion kan het proces vertragen. Maar het is nu eenmaal genetisch bepaald en met zou dan met het DNA moeten gaan knoeien om dit probleem op te lossen. Zover is de techniek echter nog niet.
Hieronder enkele middelen waarvan enig resultaat is aangetoond, hoewel keiharde bewijzen tot heden niet zijn geleverd:

- Propecia. Het is officieel niet verkrijgbaar in Nederland. Het middel is ontwikkeld uit het medicijn Proscar dat prostaatvergroting tegengaat. Dit middel is wel verkrijgbaar in NL op recept. Volgens de makers stopt de haaruitval en in de meeste gevallen (68 procent) zal de haargroei toenemen.

- Minoxidil wordt al jarenlang voorgeschreven als middel tegen haaruitval. De resultaten zijn in het algemeen positief, het nadeel is alleen dat men het middel moet blijven nemen anders zal haarverlies zelfs toenemen. Combinatie met propecia zou versterkend werken.

- Aminexil van L'Oreal is ook een medicijn waarvan (volgens L'Oreal) de werking wetenschappelijk is aangetoond. Het zorgt er vooral voor dat dunne en korte haren weer volledig gaan meegroeien. Ook toename van het aantal haren zou zijn aangetoond. Het middel moet 2x per jaar, 6 weken achter elkaar gebruikt worden.

- Als laatste het middel Viviscal. Een natuurlijk product ontwikkeld in Finland met visextracten. Voor zover ik weet het enige natuurlijke product waarvan enige werking is aangetoond. In Finland en sommige andere landen wordt het al 10 jaar goed

Plaatselijke haaruitval
oftewel alopecia areata

Alopecia areata betekend pleksgewijs kaal worden. Het is een ziekte van de haarwortels. De kale plekken zijn normaal rond of ovaal ter groote van een rijksdaalder. Vaak beperkt de ziekte zich tot een plek op de hoofdhuid maar het kan zich ook op de overige beharing betrekken. Over de oorzaak weet men nog niet veel. Het kan van erfelijke aard zijn , stoornissen in het afweersysteem maar ook het gevolg van medicijngebruik. Algemeen wordt wel aangenomen dat stress een oorzaak kan zijn die alopetia areata activeert.

Meestal komt het haar vanzelf terug na een paar maanden tot een jaar. In sommige gevallen blijkt het zelfs helemaal niet terug te keren en wordt het zelfs erger. Het precieze verloop in nooit te voorspellen.

Een behandel methode is ook moeilijk aan te bevelen. Diverse creme’s of lotions en hormoonpreparaten hebben nooit veel resultaat opgebracht, zo leert de praktijk. Ook bij prikkel- of lichttherapie zijn de resultaten miniem. Ook middelen zoals Minoxidil heeft bij Alopecia Areata geen noemenswaardig effect. In de meeste gevallen zal de haargroei zich spontaan binnen enkele maanden tot een jaar herstellen, dus kan met het beste het natuurlijke verloop afwachten.

Voor meer informatie schrijf naar de  Alopecia Areata Patiëntenvereniging, p/a Postbus 3048, 6802 DA Arnhem
www.aapv.nl

Haaruitval bij medicijnen / chemotherapie.

Giftige stoffen die in het lichaam voorkomen kunnen opgenomen worden door het haar. Verschillende zware medicijnen en vooral chemotherapie veroorzaken in de meeste gevallen dan ook haaruitval. Tijdens het medicijngebruik kan hier niet veel aan gedaan worden. Indien het haar te dun wordt kan het ’t beste uiterst kort gehouden worden. Dit ziet in de regel het beste uit. Met voedingssupplementen en een hoofdhuidconditionerende shampoo kunnen de haarwortels na de behandeling weer aangesterkt worden.

home

Meer informatie over kaalheid: kaalheid.pagina.nl